Heb jij last van een herfstdip, of alleen jouw paard?
De dagen worden korter, het wordt buiten frisser en van tijd tot tijd regent het pijpenstelen. Winterjassen uit de kast, de winter- en regendekens van zolder. Sommige van ons vinden het een heerlijke tijd, om na
een koude, natte ochtend onder een deken voor de openhaard te zitten met een warme kop chocolademelk. Sommige van ons hebben echter last van een herfst of winterdepressie. Bij mensen worden dit gekenmerkt door de volgende symptomen: Extreme) vermoeidheid; veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt; een verschuiving van het dag-nacht ritme, waarbij men steeds later op de dag zich “wakker” voelt; een verstoord eetpatroon over het algemeen meer en koolhydraatrijk willen eten. ( minder willen gaan eten is eerder een kenmerk van een niet seizoensgebonden depressie); een meer dan normaal aanwezige somberheid; het gevoel hebben niet meer in balans te zijn; minder behoefte aan sociale contacten (opdoen), soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld en prikkelbaarheid.
Heb jij je wel eens bedacht dat je paard hier ook last van kan hebben? Het werkt bij een paard natuurlijk wel iets anders, maar ook onze paarden worden beinvloed door een kortere dag, een mindere licht intensiteit en het koude weer. Sommige paarden hebben ook echt moeite met deze seizoensovergang. Ze staan vaak langer op stal, krijgen zware en dikke dekens op en moeten toch winterharen aanmaken. Paarden met een herfstdepressie zijn ook vaak wat meer in zichzelf gekeerd, hun stofwisseling werkt minder vloeiend en ze gedragen zich anders met rijden. Sommige paarden gaan wat meer protesteren, steigeren, naar het been slaan, bokken of een sprintje trekken, terwijl andere paarden juist lusteloos zijn en niet aan het been. Sommige paarden krijgen extreem veel wintervacht, terwijl andere juist weer te weinig wintervacht aanmaken. Haren kunnen erg overeind staan of juist vettig aanvoelen. Veel paarden met een herfstdepressie staan maar suf in het hoekje van de stal en als ze naar buiten mogen staan ze in de modder te slapen.
Wat kan je doen als je paard last heeft van een herfstdip? Ten eerste is het verstandig je paard op tijd te laten checken en behandelen door specialisten. Heb je zijn gebit laten behandelen door een gecertificeerde gebitsverzorger, zijn hoeven bijgehouden door een gediplomeerde hoefsmid en zijn entingen op tijd bijgehouden door een goede paarden dierenarts?
Denk eens na over je trainingen en rijtijden schema, voldoende afwisseling in buiten rijden, dressuur, springen en andere takken van de sport is het hele jaar door belangrijk.Zeker het feit dat paarden langer op stal staan in deze periode draagt bij aan een herstdepressie bij sommige paarden. Uit een onderzoek van McGreevy PD, French NP en Nicol CJ vanuit de University of Bristol, Department of Clinical Veterinary Science in Langford, bleek al in 1995 dat paarden die langer op stal staan en minder afwisseling in de training krijgen eerder stalondeugden gaan ontwikkelen en zich vervelen.
Ga vervolgens na of je paard het optimale voer krijgt, zodat je paard zoveel mogelijk uren van de dag staat te kauwen (liever vijf keer per dag een kleine portie hooi of kuilvoer dan 1 keer per dag een grote portie). Krijgt je paard voldoende vitamine en mineralen binnen? Je paard zal er van opknappen als je in de seizoensovergangen extra vitaminen en mineralen geeft (er is ruime keus in vitamine en mineralen suplementen bij de online webwinkels). Handig is om juist in dezze tijd een liksteen in de paddock te hangen die je paard lekker vind, dit zorgt voor afleiding en tevens beweegt het kaakgewricht wat positief is voor de ontspanning van je paard. Om je paard in zijn stofwisseling te ondersteunen kun je een homeopathische drainagekur geven, dit zorgt voor een betere afvoer van de afvalstoffen die er voor zorgen dat je paard suf oogt of juist gevoellig is met poetsen. In eens naar reageren op de singel aantrekken kan ook veroorzaakt worden door teveel afvalstoffen in het lichaam. Je paard zijn optimale temperatuur ligt tussen de 10 en 15 graden buiten, houd hier rekening mee met je deken keuze. Twijfel je na enkele weken nog of je paard last heeft van een herfst depressie, vraag dan je dierenarts om een bloedonderzoek en raadpleeg specialisten. Want in een hoekje van de stal gaan zitten met een kopje warme chocolademelk, overtuigd je paard niet van de positieve kanten van het koude seizoen.
Over de auteur: Cat van Goethem, beter bekend als Cat’s Special Care is gediplomeerd gebitsverzorger (in Amerika gediplomeerd) en is de enige officieel opgeleide Equine Muscle Release therapeute (bowen therapie) voor paarden in Nederland.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!