De mensport
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Bij het mennen wordt het paard voor een kar gespannen en wordt het bestuurd vanaf de bok. Er zit dus niemand op de rug van het paard. Toen de auto nog geen gewoonte bezit was, was het vervoeren van mens en goederen met paard en wagen een snelle manier. Tegenwoordig wordt mennen met name gedaan voor de hobby of sport.
Dat een paard luistert wanneer je er naast loopt of erop zit is voor de meeste mensen wel te begrijpen. Maar tijdens het mennen heeft de koetsier alleen contact met het paard via het bit en de leidsels. Dat het paard toch goed naar de koetsier luistert heeft te maken met een uitgebreide training. Het paard zal als eerste moeten wennen aan het trekken van een gewicht. Tijdens deze training wordt het paard geleerd te luisteren naar de commando’s halt, stap, draf en galop. De stem van de koetsier is hierbij erg belangrijk. Daarnaast maakt de koetsier gebruik van een lange zweep. Hiermee kan hij het paard aanwijzingen geven en aandrijven.
In Nederland wordt officieel gemend volgens het Achenbachsysteem. De voordelen van dit systeem is dat het paardvriendelijk en verkeersveilig is maar ook dat het gemakkelijk uit te breiden is naar twee-, vier- of meerspan. Een belangrijk basisprincipe is te geven in plaats van te nemen. Je trekt een paard niet om maar geeft de buitenbocht meer ruimte. Wil je naar links dan geef je met je rechterleidsel, wil je naar rechts dan geef je met je linkerleidsel. Het idee is dat het paard door kan gaan in z’n beweging en daardoor de wagen de juiste kant op kan duwen. Zou je het paard de bocht om trekken dan wordt het gedwongen af te remmen. Doordat de wagen gewoon doorrolt komen er grote krachten op de achterbenen te staan en kan het paard gemakkelijk uitglijden.
Koetsier
De persoon die de aanspanning bestuurt wordt de koetsier genoemd. De koetsier zit altijd rechts op de bok. De koetsier bestuurt het paard met lange leren leidsels, met zijn stem en een zweep.
Groom
De groom is de assistent van de koetsier. Deze persoon helpt de koetsier bijvoorbeeld bij het op- en afstappen, bij het oversteken. De groom zit meestal links van de koetsier. In de mensport zijn de grooms nodig om de wagen in balans te houden, de groom(s) bevinden zich achterop de (marathon)wagen.