Rensport
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Het principe van een ren is eenvoudig: het renpaard (bereden door een jockey) dat het eerst de finish passeert heeft gewonnen. Aan de rensport mogen alleen volbloed paarden deelnemen. Er zijn echter ook aparte rennen voor Engelse en Arabische volbloeds. Bij een ren komen echter veel meer zaken kijken.
De gewichtsbepaling
In de rensport wordt, bij iedere ren, aan ieder paard een gewicht toegewezen. Dit is het totale gewicht van de jockey met zadel. Dit toewijzen van gewichten gebeurt op drie verschillende manieren, afhankelijk van de wedstrijd:
1) Klassieke rennen
Paarden van dezelfde leeftijd lopen tegen elkaar. Deze paarden krijgen allemaal het standaardgewicht van 58 kilogram toegewezen.
2) Rennen voor paarden van alle leeftijden.
Voor deze rennen bestaat de schaal van gewichten. Via deze tabel wordt voor ieder paard, aan de hand van zijn leeftijd en de afstand van de ren, het te dragen gewicht bepaald. Merries krijgen altijd 2 kilogram minder toegewezen.
3) Conditierennen
In een conditieren lopen de paarden op een gewicht dat is bepaald door de condities die staan uitgeschreven voor de koers.
De jockey
Het gewicht van de jockey speelt een heel belangrijke rol in de rensport. Berekend is dat over een afstand van 1000 meter een kilogram meer gewicht een remmende invloed heeft van ongeveer 1 meter, ofwel een halve paardlengte. In de beroepssector variëren de gewichten van de jockeys van 45 tot 60 kg. Voor amateurs liggen de gewichtsschalen hoger.
Het wegen
Voor de jockey de ren ingaat wordt hij gewogen, inclusief zijn zadel en kleding. Is hij lager dan het aan zijn paard toegewezen gewicht, dan wordt het gewicht op gewenste hoogte gebracht door middel van loodplakken die in de zadeltassen worden gestopt. Het wegen voor de ren wordt ‘uitwegen’ genoemd. Na afloop van de ren moeten de jockeys met hun paarden naar de afzadelplaats, waar zij zelf hun paarden afzadelen. Daarna wordt gecontroleerd of hun gewicht nog hetzelfde is als het gewicht waarmee zij de ren zijn ingegaan. Dit wordt ‘inwegen’ genoemd.
De start
De startboxen bevinden zich in een op wielen staande constructie. Ieder paard heeft zijn eigen startbox. Deze worden door loting toegewezen. Bij aankomst worden de paarden op ongeveer 10 meter achter deze startboxen opgesteld. Op het sein van de starter begeven de paarden zich naar hun startbox. Zodra alle paarden in de startboxen staan, heft de starter zijn rode vlag, waarna hij onmiddellijk het startsein geeft door het neerslaan van deze rode vlag. Op dat moment springen de voordeuren van de startboxen open en is de ren begonnen.
Houding
De rijders in een ren zitten niet in het zadel als een dressuurruiter. De jockeys staan min of meer voorover gebogen. Deze door de Amerikaanse jockey Tod Sloan geïntroduceerde stijl staat bekend als de hurkzit. Het vermindert de windweerstand en het gewicht van de jockey is het gemakkelijkst te dragen door het paard omdat het zich precies boven zijn zwaartepunt bevindt.
Kleding
Alle rijders moeten gekleed zijn in een witte rijroek met daarop een shirt in de kleuren van de eigenaar. De eigenaar moet deze kleuren eerst laten registreren. Onder het shirt is de rijder verplicht een bodyprotector te dragen. Verder moet de rijder een valhelm op met daarop een pet, wederom in de geregistreerde kleuren van de eigenaar.
Spelregels
Tijdens de ren zijn uiteraard bepaalde regels van toepassing, zoals:
o hinderlijk, overmatig en ondoelmatig gebruik van de karwats (zweep) is verboden;
o de karwats moet zodanig worden vastgehouden, dat andere deelnemers daarvan geen hinder ondervinden;
o schreeuwen is verboden tijdens de ren;
o wanneer een paard buiten de baan raakt wordt het gediskwalificeerd
o een paard wordt teruggesteld wanneer het door het hinderen van een ander paard de winkansen van dat gehinderde paard nadelig heeft beïnvloed. Het teruggestelde paard zal in de volgorde van aankomst worden geplaatst achter het gehinderde paard.
Op het verloop van de ren en alles wat daarmee samenhangt wordt nauwlettend toegezien door het rencomité dat bestaat uit 5 personen: een voorzitter, een secretaris, een rechter van aankomst, een lid en een weger. De ren wordt gevolgd vanaf de jurytoren en vanuit een auto, die aan de binnenkant van de renbaan meerijdt. Ook het rencomité heeft ter ondersteuning van zijn waarneming de beschikking over een film van de koers en een foto van de finish.
Wedden op paarden
De draf- en rensport staan bekend om het wedden op paarden. Het wedden op paardenrennen en harddraverijen wordt georganiseerd volgens het principe van de totalisator. Per spelsoort wordt het totaal aan inzetten op een paardenkoers geregistreerd en het bedrag berekend dat wordt uitgekeerd aan spelers die de uitslag goed hebben voorspeld. Er is in Nederland één rechtspersoon waaraan vergunning wordt verleend voor het organiseren van een totalisator. De rechtspersoon die over deze vergunning beschikt is Scientific Games Racing B.V. en organiseert het wedden op paarden onder de naam ‘Champions’.