Leren paardrijden
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Als je helemaal gek bent op paarden en je heel graag goed wilt leren paardrijden is het van belang dat je paardrijlessen neemt. Je kunt dit doen bij een manege of een ponyclub. Als je bij een ponyclub wilt lessen heb je een ‘eigen’ paard of pony nodig of je kunt bijvoorbeeld een verzorgpony gebruiken. Bij een manege of ruitersportcentrum krijg je les op een paard of pony van de manegehouder.
Je moet dus als eerste een keuze maken waar je les wilt krijgen. Voor de eerste les moet je een afspraak maken. Het is voor jezelf en de mensen die je straks les geven fijn om eerst even een kennismakings gesprek te hebben. Dan kan je van tevoren de nodige vragen stellen en eventuele afspraken maken.
Voor de paardrijlessen heb je als ruiter ook de juiste uitrusting nodig. De veiligheidshelm kun je vaak ook op de manege lenen. Je kunt aan het begin ook een strakke legging gebruiken in plaats van een rijbroek. Als je er dan later zeker van bent dat je paardrijden leuk vindt kun je zelf een veiligheidshelm en een rijbroek kopen.
Zorg er altijd voor dat je uiterlijk een half uur voor aanvang van de paardrijles aanwezig bent. Je meld je dan eerst waarna je hoort op welke pony of welk paard je gaat rijden. Bij de eerste keer krijg je een korte rondleiding met uitleg over de regels en waar je de benodigde spullen kunt vinden. Soms wordt de pony al gereden in de les ervoor, maar als dat niet het geval is moet je de pony eerst zelf verzorgen en optuigen. Daar krijg je in het begin ook hulp bij. En als je iets niet snapt moet je altijd om hulp vragen. Wanneer je het optuigen aan het begin voor het eerst alleen doet is het verstandig dit te laten controleren voordat je op het paard stapt.
Paardrijden is een hele mooie sport en hobby, maar je hebt wel te maken met een levend dier. Dit brengt een bepaald risico met zich mee en maakt de kans op een blessure of een ongeluk groter dan bij sommige andere sporten. Om de veiligheid te bevorderen is er een aantal belangrijke zaken waar je goed op moet letten.
Het Veiligheidscertificaat
Het veiligheidscertificaat wordt door de KNHS als volgt gedefinieerd:
“Het veiligheidscertificaat garandeert de consument dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt bijvoorbeeld eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals hoogte van de rijhal en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden hiervan zijn de verplichte aanwezigheid van een BHV-er, verplichting van een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, harnachement, onderhoud en ongevallenregistratie.”
Je bent er dus zeker van dat de accommodatie waar je rijdt er alles aan doet om jou zo veilig mogelijk te laten paardrijden.
Je kunt zelf het volgende doen om de veiligheid te bevorderen:
Meer over het veiligheidscertificaat vind je hier