De Bodyprotector
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Een bodyprotector kan blessures als gekneusde en gebroken ribben reduceren of voorkomen.
Een bodyprotector beschermt de ribben en de wervelkolom. Op deze plaatsen kunnen verwondingen grote gevolgen hebben. Sommige vesten kunnen worden voorzien van schoudervullingen wat de kans op een sleutelbeenbreuk vermindert. Sommige goedkopere bodyprotectors beschermen ‘alleen’ de wervelkolom. Er werd nogal eens geklaagd over de pasvorm van de bodyprotectors, maar deze is inmiddels verbeterd. De bodyprotectors van nu zijn comfortabeler en zitten beter dan veel mensen denken. Het belangrijkste is dat het vest goed past. Het is zeer onverstandig om een vest op de groei te kopen. Een te groot vest kan bij een zware val gaan verschuiven en verwondingen in het gebied van de bovenbuik of bij de nieren veroorzaken.
Daarom is het ook beter geen vest te lenen van een ander. Beschermende zaken moeten aangepast zijn aan het figuur van de gebruiker. Voor een goed vest is het belangrijk dat het voldoet aan de Europese Veiligheidsrichtlijnen. Voor rugbeschermers is de norm EN 1621-2 bepalend. Deze norm is overgenomen van de motorsport omdat de paardensport nog geen eigen Europese normen heeft. In de norm EN13158:2000 is vastgelegd hoe veiligheidsvesten voor ruiters opgebouwd dienen te worden. Als een vest aan de norm voldoet is het uitgebreid getest en voorzien van een goedkeuring. Hieronder vind je enkele tips voor een goed passende bodyprotector.
Enkele tips voor een goed passende bodyprotector:
Een bodyprotector en een cap kunnen in bepaalde gevallen ernstigere verwondingen verminderen of zelfs voorkomen, maar het is geen garantie voor veilig paardrijden. Wie veilig wil paardrijden moet heel goed opletten, voorzichtig zijn en geen risico’s nemen, goed anticiperen en verstandig blijven. En hiervoor is de juiste kennis en ervaring met paarden(sport) noodzakelijk.
Zie ook: De veiligheidshelm