Bitloze optomingen
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Bitloze optomingen
Elk paard reageert anders op de verschillende bitloze optomingen. Het is dan ook noodzakelijk dat je erg zorgvuldig bent met het kiezen van de juiste optoming voor jouw paard.
Bosal
De bosal is de klassieker van de bitloze optomingen. De indianen maakten er vroeger al veel gebruik van. Zij reden hun paarden met één hand en de andere gebruikten zij om bijvoorbeeld hun speer mee vast te houden. De ‘ring’ om de neus van het paard is erg stug en is gemaakt van leer. De scherpte van een bosal is afhankelijk van de dikte. Hoe dikker, hoe meer de druk wordt verdeeld en hoe minder scherp het op de neus inwerkt. De bosal is minder geschikt voor mensen die rijden met veel teugelcontact omdat hij dan kan schuren op de paardenneus. Voor western rijden is deze optoming uiterst geschikt. Paarden onder de 6 jaar mogen met een bosal op wedstrijden uitkomen. Inmiddels zijn er vele varianten gemaakt op de originele bosal.
Cross rope bridle
De cross rope bridle lijkt sterk op het touwhalster. Het touwhalster heeft echter één lus om de teugels aan vast te maken en de cross rope bridle heeft er twee en werkt daardoor meer met zijwaartse druk. Sommige paarden reageren daardoor beter op een cross rope bridle.
Dually trainingshalster
Het dually trainingshalster is ontworpen door Monty Roberts. Het is een halster met een extra touwstuk bij de neus. Aan beide uiteindes van het touw zit een ring waar je de teugels aan bevestigt. Bij het aantrekken van het halster geeft het touw extra druk op de neus waardoor het scherper inwerkt dan een normaal halster. Dit dually trainingshalster is geschikter voor grondwerk dan om ermee te rijden.
Dr. Cook hoofdstel
Het Dr. Cook hoofdstel is ontworpen door Dr. R.W. Cook, een Amerikaanse paardenchirurg. Hij deed onderzoek naar de gevolgen van een bit in de paardenmond. Bij dit naar hem genoemde hoofdstel lopen twee riemen kruislings onder de kin door. Wanneer er druk op de teugels wordt uitgeoefend werkt dit door op de neus, achter de oren en tegen de zijkant van de kaak. Met dit hoofdstel met enkele kleine aanpassingen is ook te mennen. Er zijn extra riempjes nodig om er oogkleppen aan vast te maken.
Glücksrad
De Glücksrad is een ring waaraan het bakstuk, de neusriem en de teugels bevestigd zijn en die zich bevindt aan beide zijden van het paardenhoofd. De ring is voorzien van 3 spaken waardoor 6 ‘vakjes’ ontstaan. Wanneer er druk op de teugels wordt uitgeoefend draait het rad en treedt er een hefboomwerking op. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van waar je de teugels vastmaakt. Hoe meer de teugel naar voren wordt bevestigd hoe scherper de inwerking van het hoofdstel omdat het wiel meer kantelt. Dit hoofdstel geeft druk op de neus, de kin en achter de oren.
Hackamore
De Hackamore werkt als een hefboom. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de lengte van de scharen. Hoe langer de schaar hoe scherper de inwerking. Wanneer je druk uitoefent op de teugels kantelen de scharen en werkt dit door op neus, kin en oren. De druk achter de oren is ook afhankelijk van de lengte van de scharen. Bij verkeerd gebruik van de Hackamore kan het neusbot van het paard breken. Bijvoorbeeld bij een te harde hand en een te laag hangende hackamore. De hackamore is momenteel de scherpste bitloze optoming die er op de markt is.
Halsring / neck rope
De halsring is een gesloten ring van touw die om de hals van het paard ligt. Het paard wordt puur gereden op de zit en stemhulpen. Je benen en je stem gebruik je het meest, de halsring zorgt voor de verfijning van je hulpen. Rijden met een halsring vergt een goed vertrouwen tussen jou en je paard. Het beste is de halsring alleen te gebruiken in een omheinde omgeving.
Sidepull
De sidepull werkt met zijwaartse druk. De teugels worden bevestigd aan de zijkanten van de neusriem. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de linkerteugel zal het paard druk ervaren op de rechterzijde van de neus. Wanneer op beide teugels druk wordt uitgeoefend om bijvoorbeeld het paard te laten stoppen ervaart het paard de meeste druk op de neus en wat druk achter de oren. De scherpte van een sidepull verschilt erg per merk en uitvoering. Er zijn sidepulls met een dun ruw touw op de neus. Deze werken vrij scherp in en kunnen ook gaan schuren. Hierdoor is deze sidepull minder geschikt voor de ruiter met een constante teugeldruk. Deze ruiter kan bijvoorbeeld kiezen voor een sidepull met lederen neusriemen of zelfs onderlegd met neopreen. Deze hoofdstellen zijn qua scherpte een stuk vriendelijker voor de neus.
Touwhalster
Het touwhalster is zoals de naam al zegt gemaakt van touw. Het zit vrij los om het hoofd van het paard. Het touwhalster wordt zowel gebruikt voor het grondwerk (natural horsemanship) als voor het rijden. Grof (verkeerd) gebruik van het touwhalster is erg pijnlijk voor het paard.
Voor meer informatie over bitloos paardrijden kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging Bitloos Paardrijden
Meer interessante informatie van de Nederlandse Vereniging Bitloos Paardrijden:
Bitloze optomingen met foto’s en omschrijving
Handleiding voor het juist plaatsen van de neusriem van een bitloze optoming