Hoofdstel en toebehoren
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Een zadel is een hulpmiddel voor de ruiter om makkelijker in balans te blijven en de bewegingen van het paard te blijven volgen. Er zijn verschillende soorten zadels, afhankelijk van het gebruiksdoel. Voor elk zadel geldt dat het goed moet passen om ‘drukkingen’ bij het paard te voorkomen. Het is dan ook heel belangrijk om bij aanschaf van een zadel de pasvorm door een goede zadelmaker te laten controleren en indien nodig aan te laten passen.
Het hoofdstel
Er zijn verschillende soorten hoofdstellen: een hoofdstel voor een trens, een voor stang en trens en bitloze hoofdstellen. De meest gebruikte hoofdstellen hebben een trens voorzien van een africhtingsneusriem, een lage neusriem of een gecombineerde neusriem. Het stang- en trenshoofdstel wordt alleen gebruikt door ruiters die de hogere dressuur beoefenen. Vanaf klasse Z is het rijden met een stang- en trenshoofdstel toegestaan, vanaf de klasse ZZ-licht is het verplicht.
Onderhoud
Als je het hoofdstel optimaal wilt onderhouden kun je wekelijks het hoofdstel en de teugels met zadelzeep schoonmaken. Daarna maak je het leer soepel en sterk met ledervet. Voor een grondige schoonmaakbeurt moet je het hele hoofdstel uit elkaar halen en alle losse onderdelen eens grondig reinigen en invetten.
Het bit
Het bit werkt via de tong in op de lagen van het paard. (De ‘lagen’ is de tandenloze ruimte in de onderkaak.) Over het algemeen geldt dat hoe dunner het bit des te scherper het in de mond werkt.
Er zijn vele verschillende soorten bitten. Ze verschillen in dikte, maat, breedte, vorm en materiaal. Een bit kan enkelgebroken zijn of dubbelgebroken. De breedte van het bit moet bij de breedte van de paardenmond passen. Wanneer een bit te smal is zal dit de mondhoeken irriteren of zelfs verwonden. Wanneer het bit te breed is zal het heen en weer glijden waardoor het onrustig in de mond van het paard ligt. Het is dan ook erg belangrijk dat een paard gereden wordt met het juiste en goed passende bit.
Interessant: Artikel ‘Bitten’ van Paul Versluis, uitleg over alle soorten bitten, de inwerking en wanneer een bit goed past.
Onderhoud
Spoel het bit na elke rit grondig af totdat alle vuil en speeksel eraf is. Dit kan wanneer het opdroogt erg hard en scherp aanvoelen en dat is weer vervelend voor het paard.
Zie ook: