Verzorgingsruimten
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Poetsplaats
Het verzorgen en poetsen van paarden kan plaatsvinden op de stalgang, maar dit kan lastig zijn wanneer andere paarden moeten passeren. Het kan daarom ook buiten wanneer het weer het toelaat. Een betere mogelijkheid is een aparte poetsplaats met aansluiting voor elektrische scheermachines en dergelijke die bijvoorbeeld aan een rail hangt, waardoor het snoer niet op de vloer slingert.
De afmeting per paard is minimaal 2 bij 3 m. Op deze ‘poetsplaats’ kan ook de hoefsmid de paarden behandelen in plaats van op de stalgang of buiten.
Een poetsplaats moet minimaal verlicht zijn volgende normen van het stalklimaat maar voor een goede verlichting van de poetsplaats wordt 1000 lux aanbevolen. Voor de afmeting van een wasplaats wordt 3 m * 3 m aanbevolen.
Was- en spuitplaats
De was- en spuitplaats is een gedeeltelijk afgesloten ruimte voorzien van koud en warm water. De vloer bestaat uit ruw afgewerkt beton met een afschot van 20 mm per m naar het centraal gelegen putje. De vloer kan ook bedekt worden met speciale ruwe rubberen matten om uitglijden van het paard te voorkomen. De was- en spuitplaats moet tochtvrij zijn en de afmetingen minimaal 2 x 3 m. Vaak wordt een stand of een box als wasplaats gebruikt. Met een mengkraan kan de juiste watertemperatuur worden verkregen.
De meest aangewezen situering van de was- en spuitplaats is bij de ingang van de stal, waar de paarden na het rijden binnenkomen. In verband met het veelvuldig gebruik van water worden de wanden bij voorkeur gemaakt van glad materiaal, met langs beide zijwanden op voldoende hoogte, buiten het bereik van het paard, een schap voor zeep en borstels enzovoort. Om goed en vlot te kunnen spuiten wordt een waterslang met haspel aanbevolen. Aanbevolen afmeting van de was- en spuitplaats is circa 3 x 3 m.
Quarantainebox
Op een bedrijf met een wisselend paardenbestand is het aan te bevelen een quarantainebox te bouwen. Een quarantainebox moet duidelijk zijn gescheiden van de ruimten waar de andere paarden komen. Aan de uitvoering van de quarantainebox(en) moet veel aandacht worden besteed met het oog op hygiëne (het schoon spuiten en ontsmetten van de box): dit betekent geen naden en kieren, maar glad uitgevoerde wanden die zich gemakkelijk laten reinigen. Ook de waterafvoer vraagt extra aandacht omdat de quarantainebox vaker schoongemaakt wordt en het afvalwater mogelijk apart afgevoerd moet worden. Bij de quarantainebox(en) hoort een aparte ruimte voor voer, kleding (stofjas), vorken en dergelijke. Deze voorwerpen mogen alleen in de ruimte bij de quarantainebox worden gebruikt. De normen voor afmetingen en dergelijke van een quarantainebox zijn gelijk aan die van een normale box.
Aanbevelingen is te kiezen voor een kraambox formaat (minimaal 3 x 4,5m of 4 x 4 m) quarantainebox, zodat er ook een groot paard kan staan en eventueel een merrie met veulen.
Solarium
Een solarium biedt de mogelijkheid het paard snel te drogen na een wasbeurt of bijvoorbeeld om de spieren te verwarmen voor aanvang van de dagelijkse training. Ook kan een solarium dienst doen om herstel van spiergroepen na een training te bevorderen.
Opvoelbox
Ruimte waarin het paard geplaatst kan worden om op een, zowel voor mens als dier, veilige wijze (rectaal) te worden onderzocht en geïnsemineerd.
Laboratorium
Inrichting waar werkzaamheden ten behoeve van fokkerij van paarden via kunstmatige inseminatie of embryotransplantatie worden uitgevoerd. Ten behoeve van kwaliteitsverbetering en het beperken van wildgroei, is de regeling Certificering Hengstenhouderij opgezet. Deelname is vrijwillig. In de voorschriften van deze certificering staan eisen vermeld voor de ligging en omvang van een laboratorium.