Rotstraal
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Omschrijving
Rotstraal is een bacteriële infectie. Bacteriën tasten het hoorn van de straal aan. Deze komen in iedere stal voor maar niet alle paarden hebben er last van. Dit komt doordat de betreffende bacteriën anaeroob zijn, wat betekent dat ze zonder zuurstof kunnen leven.
Oorzaak
Een paard met smalle en steile hoeven hebben een straal die erg diep ligt. De straalgroeven zijn ook erg diep en smal en worden door vuil en stalmest afgesloten. Of het paard staat in een vuile stal in zijn eigen urine. Deze veroorzaakt kleine kloofjes in het hoorn, waar de bacteriën een ‘ideale’ zuurstofarme ruimte vinden.
Gevolg
Zolang er niemand aan de straal komt, heeft het paard vaak niet zoveel last en is het er meestal niet kreupel door. Toch moet het wel behandeld worden om erger te voorkomen.
Behandeling
Rotstraal is vrij makkelijk te genezen mits het dagelijks behandeld wordt. Je kunt het beste een hoefsmid vragen het te behandelen. Hij zal al het losse hoorn van de straal wegsnijden en de zool rond de straal goed schoonmaken. Daarna is het zaak de hoorn weer snel hard te maken door er Egyptische zalf of Stockholmer teer op te smeren. Maar let op, begin pas met smeren nadat de hoefsmid het betreffende gedeelte heeft schoon gesneden. Anders ‘plak’ je de plaatsen waar de bacteriën zitten dicht en wordt het losse hoorn eromheen erg hard. Ook een goede manier van behandelen is met Betadine: wanneer de straal is schoongespoten en droog is, spuit je de straal in met Betadine. Dit is drogend en bacteriedodend en dringt goed in op plaatsen waar je met teer niet bij kunt.
Preventie
Je kunt rotstraal proberen te voorkomen door het volgende: krab de hoeven van je paard dagelijks uit en zorg dat het een schone, droge en ruime stal heeft. Gebruik veel strooisel zodat de urine van het paard weg kan zakken en zijn hoeven er niet mee in contact komen. Probeer het paard iedere dag buiten te laten lopen. Wanneer je paard gevoelig is voor rotstraal (bijvoorbeeld door de vorm van de hoeven), of net rotstraal heeft gehad, smeer dan tweemaal per week Egyptische zalf of Stockholmer teer in de straalgroeven nadat je de hoeven hebt uitgekrabd. Smeer er geen dikke laag op omdat dit de straal afsluit van zuurstof en dat weer de kans op rotstraal verhoogt.
Daarnaast zijn er diverse middelen op de markt om de bacteriën te bestrijden maar om resistentie te voorkomen kun je dit beter niet gebruiken.