Ontwormen
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Om een besmetting met wormen te voorkomen is een goed ontwormschema noodzakelijk. Aanbevolen wordt om gericht te ontwormen. Hiermee kun je voorkomen dat de wormen resistent worden voor het ontwormingsmiddel.
Gericht en bewust ontwormen wordt gebaseerd op bloed- of mestonderzoek. Uit het onderzoek zal blijken welke eitjes er in het het bloed / de mest bevinden en welke werkzame stof nodig is om de betreffende wormen(eitjes) te bestrijden. Een goed ontwormingsschema kunt u het beste samenstellen in overleg met uw dierenarts. Daarnaast is het belangrijk dat het toegespitst wordt op de omstandigheden bij jouw paard op stal en in de weide (de besmettingsdruk).
Er zijn diverse ontwormingsmiddelen verkrijgbaar. Belangrijk is welke werkzame stof het betreffende middel bevat. De verschillende werkzame stoffen zijn:
Ivermectine
Dit is de basis van de meest gebruikte ontwormmiddelen en bestrijdt de meeste wormen, is relatief goedkoop en er is nog geen resistentie tegen deze stof aangetoond. Het werkt minder tegen ingekapselde bloedwormen en lintwormen.
Moxidectine
Deze stof is langer werkzaam en werkt ook tegen alle ingekapselde bloedwormen, maar mag absoluut niet toegediend worden aan veulens jonger dan 4 maanden.
Praziquantel
Alleen de lintworm wordt met deze stof bestreden en dient dus in combinatie met een ander ontwormmiddel toegediend te worden om ook overige wormen te bestrijden.
Pyrantel
Deze stof is zeer kort werkzaam en werkt niet tegen de paardenhorzel en ingekapselde bloedwormen.
Benzamidazol – verbindingen
Het gebruik hiervan is af te raden door de groeiende resistentie tegen deze groep werkzame stoffen.
Op de verpakking van de ontwormmiddelen is een gewichtsverdeling weergegeven. Het is van groot belang dat je het paard nooit te weinig ontwormmiddel toedient, te veel kan weer schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om te weten hoe zwaar je pony of paard is. Dit kun je eenvoudig meten met een speciaal meetlint die bij diverse ruitersportzaken en webwinkels verkrijgbaar is. Een pony weegt al gauw 300 – 500 kilogram en een groot (warmbloed) paard 600 – 700 kilogram.