Afrikaanse Paardenpest
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
De Afrikaanse Paardenpest (APP) is een gevreesde virusziekte bij paarden en paardachtigen.
Symptomen
Er zijn vier verschillende vormen van APP: de milde vorm, de ademhalingsvorm, de hartvorm en de gemengde vorm.
De symptomen van de milde vorm zijn: een lichte verhoging rond de 40°C en in sommige gevallen uitgedroogd oogbindweefsel en lichte vermagering.
De symptomen van de ademhalingsvorm zijn: een verhoging van 40-41°C, onregelmatige hoestbuien, opgezwollen neusgaten die een schuimige rode vloeistof uitscheiden, roodgekleurd oogbindweefsel, dieren overlijden vaak binnen één week, als gevolg van een zuurstoftekort.
De symptomen van de hartvorm zijn: een verhoging van 39-41°C, het opzwellen van de oogleden, gezichtsweefsel, hals, borst en schouders, dieren sterven meestal binnen één week, doordat het hart bezwijkt.
Gemengde vorm: bij de gemengde vorm treedt eerst de ademhalingsvorm en wordt daarna gevolgd door de hartvorm. Het dier sterft meestal binnen één week doordat het hart bezwijkt.
De Afrikaanse Paardenpest kan dus zeer ernstige gevolgen hebben voor paarden.
Besmetting
Paarden kunnen elkaar niet besmetten met de ziekte. De ziekte wordt overgedragen door knutten (mugjes) die eerst een besmet paard prikken en vervolgens een onbesmet paard prikken en die vervolgens ook besmetten. Er zijn diverse soorten knutten, dezen zijn niet alle in staat om paarden te besmetten. De knut die in andere delen van de wereld paardenpest verspreid (Cullicoides Imicola) komt in Nederland niet voor. Daarom is de kans dat Afrikaanse paardenpest in Nederland uitbreekt klein. Het is alleen niet volledig uit te sluiten omdat er in Nederland wel andere knuttensoorten zijn. Van deze soorten is onbekend of ze het virus zouden kunnen verspreiden.
Waar komt de ziekte voor
Afrikaanse paardenpest komt in de tropische gebieden van Afrika voor. Regelmatig duikt de ziekte op in Zuid-Afrika en heel af en toe in Noord-Afrika. De ziekte breekt een enkele keer buiten Afrika uit. In het verleden zijn uitbraken geweest in Spanje (1990) en Portugal (1989). Uit de gebieden van Afrika waar paardenpest voorkomt mogen geen paarden worden geïmporteerd.
Hoe je paard te beschermen
Er bestaat een vaccinatie voor APP. Er kan geen onderscheid worden gemaakt tussen gevaccineerde dieren en besmette dieren. Op basis van de Europese bestrijdingsrichtlijn mag er niet preventief gevaccineerd worden. Daarom mag dit vaccin in Europa alleen gegeven worden als er een uitbraak van de ziekte is (noodvaccinatie).
Draaiboek
Er is een draaiboek opgesteld waarin precies staat wat er in Nederland zal gebeuren bij een uitbraak van Afrikaanse paardenpest. Dit draaiboek kun je hier vinden: Concept beleidsdraaiboek Afrikaanse paardenpest
en Bijlage bij het concept beleidsdraaiboek Afrikaanse paardenpest.
Bron: Ministerie van LNV
Meer informatie over de Afrikaanse Paardenpest: