Droes
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Omschrijving
Droes is een zeer besmettelijke ziekte bij paarden en wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus-equi. Als een paard eenmaal droes heeft gehad is het er een langere tijd immuun voor. Het kan bij elk paard voorkomen, maar jonge dieren lopen meer risico. Oudere dieren hebben vaak een goede weerstand opgebouwd. Paarden die gehuisvest zijn in grote groepen en / of in aanraking komen met paarden die veel buiten komen, lopen ook meer risico besmet te worden met de bacterie. Droes is pijnlijk en moeilijk te behandelen. Tien procent van de paarden die herstelt blijft drager. Het is daarom noodzakelijk om contact met andere paarden te vermijden.
Symptomen
Droes begint met keelpijn dat veroorzaakt wordt door gezwollen en pijnlijk slijmvlies. Het paard staat met een naar voren gestrekte hals en eet niet of nauwelijks. Het voer kan soms uit de mond vallen. Het paard krijgt koorts, kan hevig zweten en maakt een erg zieke indruk. Het heeft een onderdrukte rochelende hoest en pusachtige neusuitvloeiing. De lymfeklieren raken ontstoken en er vormen zich abcessen. Deze abcessen rijpen in tien tot veertien dagen en breken meestal naar buiten door. Als ze doorgebroken zijn naar buiten volgt de herstelfase snel. Het kan wel enkele weken duren voordat het paard weer helemaal hersteld en in goede conditie is.
Oorzaak
Droes is een zeer besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door de Streptococcus-equi bacterie.
Preventie
Het paard kan gevaccineerd worden tegen droes, vanaf een leeftijd van 4 maanden. Deze enting wordt toegediend in de bovenlip. De basisvaccinatie bestaat uit twee entingen met een tussentijd van vier weken. Paarden met een hoog risico dienen een herhalingsvaccinatie om de drie maanden toegediend te krijgen en paarden met een gemiddeld risico om de zes maanden.
Behandeling
Wanneer het paard eenmaal besmet is kan je het beter uit laten zieken. Zorg voor voldoende frisse lucht en houdt het paard warm. Het is belangrijk dat de abcessen zo snel mogelijk rijpen en doorbreken naar buiten. Dit proces kan versneld worden door de huid op de plaats van de klieren weg te scheren en er een goede trekzalf op te smeren. Soms is het nodig dat een dierenarts ze opensnijdt om de pus te verwijderen. Deze plek moet lang genoeg open blijven om te voorkomen dat er een nieuw abces ontstaat. Het is dan ook goed de plek meerdere malen per dag te spoelen met desinfecterende vloeistoffen.
Besmetting andere paarden voorkomen
Wanneer een geval van besmetting wordt ontdekt lopen andere paarden een groot risico om ook besmet te raken. Neem daarom de volgende maatregelen: