Equine Infectieuze Anemie (EIA) / Moeraskoorts
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Equine Infectieuze Anemie (EIA), ook wel Moeraskoorts genoemd, is een virusziekte die voorkomt bij paarden en paardachtigen. Het veroorzaakt bloedarmoede en terugkerende koortsperioden. Het virus wordt verspreid via bloedzuigende insecten. Wanneer een paard eenmaal is geïnfecteerd met EIA virus, blijft het bloed levenslang infectieus. Dit wil zeggen dat het paard permanent drager blijft en dergelijke paarden kunnen de ziekte op andere paarden overdragen.
Ziekteverschijnselen
De ziekte gaat gepaard met een aantal algemene symptomen, die zich afhankelijk van de vorm (acuut, chronisch of nauwelijks merkbaar) sterk of minder sterk merkbaar zijn:
Volgens een aantal dierenartsen zijn laten de meeste besmette dieren geen of slechts lichte symptomen zien. Om eventuele besmetting te kunnen vaststellen kan bloedonderzoek worden gedaan.
Verspreiding van de ziekte
Hoewel de ziekte zich onder meer door middel van insecten verspreidt, kan het virus zich onder de insecten niet vermeerderen. De voor de infectie nodige virushoeveelheid wordt verkregen doordat de virusdrager meerdere malen wordt gestoken. Ook kan het virus worden overgedragen door dierenartsinstrumenten als bijvoorbeeld de thermometer of een neussonde niet goed gereinigd en gedesinfecteerd zijn. Indirect kan het virus ook worden overgedragen van merrie op veulen, of door contact tussen paarden waarbij slijmhuid of wonden elkaar raken. De kans hierop is echter klein.
Behandeling
Indien men denkt dat er een paard besmet is moet er zo snel mogelijk een dierenarts worden gebeld. Belangrijk is om het paard (zoveel mogelijk) in quarantaine te plaatsen om verdere besmetting te voorkomen.
Indien de dierenarts vast stelt dat het dier inderdaad besmet is, moet het dier worden afgemaakt. Indien een besmet paard is gevonden, moet tot 60 dagen terug worden nagegaan met welke paarden het in contact is geweest of in de buurt is geweest, en al deze paarden moeten getest worden. Deze dieren moeten ook 60 dagen afgezonderd gehouden worden en door een dierenarts in de gaten gehouden worden. Indien in twee controle onderzoeken met een afstand van minimaal 4 weken een negatief testresultaat is verkregen (het virus is dus niet in het paard aanwezig) dan kunnen de maatregelen opgeheven worden. De eerste na controle mag echter pas 21 dagen na doding van het laatste positief geteste paard plaatsvinden. Hierdoor wordt voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden.
Preventie
Een inenting om besmetting met het virus te voorkomen bestaat, en wordt het “Chinese Live Attenuated EIA vaccine” genoemd. In Amerika wordt nog gewerkt aan een vaccin. Voor zover bekend, is het gebruik van dit vaccin echter niet toegestaan in Europa.
Links voor meer informatie over ‘Moeraskoorts’ (EIA) bij paarden:
Artikel Paard en Sport september 2010