Hoef- en beengebreken
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
In iedere sport komen blessures voor, dus ook in de paardensport. Omdat (met name) de voorbenen van het paard zwaar belast worden, zijn deze gevoelig voor blessures. Aandoeningen aan het bewegingsapparaat van het paard uiten zich door kreupelheid. Een kreupel paard loopt onzuiver. Dit varieert van lichtjes ontlasten tot het niet meer kunnen belasten van een been.
Herken een kreupel paard
Vaak herken je een blessure bij je paard meteen omdat het zich anders voortbeweegt. Bij belasting van een kreupel voorbeen tilt het paard zijn hoofd op om het gewicht op het betreffende been te verminderen. Bij een kreupel achterbeen houdt het paard zijn heup aan die kant hoog.
Zet je het kreupele paard op een volte op de harde ondergrond, wordt belastingskreupelheid erger wanneer het kreupele been zich aan de binnenzijde bevindt. Vaak ligt het probleem dan in het onderbeen. Van bewegingskreupelheid is sprake als het paard de pas van het kreupele been zichtbaar verkort. Op de volte wordt bewegingskreupelheid erger wanneer het aangetaste been het buitenbeen is. Veelal ligt het probleem dan hogerop in het been.
Bij fracturen (botbreuken), spierbevangenheid / maandagziekte, hoefbevangenheid en nageltred wil het paard vaak helemaal niet meer in beweging komen.
Voorkom een blessure
Je kunt de kans op beengebreken verkleinen, o.a. door de volgende tips op te volgen.
Verzorging
Zorg ervoor dat je paard dagelijks voldoende (vrije) beweging krijgt en je paard gehuisvest wordt in een schone en droge stal. Laat de hoeven tijdig behandelen door een vakkundige en erkende hoefsmid.
Huisvesting
Zorg voor een veilige omgeving voor je paard. Laat dus geen afval slingeren, voorkom scherpe randen en hoeken en zorg voor een deugdelijke afrastering (dus geen prikkeldraad).
Training
Train je paard op een daarvoor geschikte bodem, dus geen zware ondiepe bodem maar ook geen harde of gladde bodem. Gebruik wanneer nodig de juiste beenbescherming en overbelast je paard niet.
Vervoer
Zorg er ten eerste voor dat je paard vervoerd wordt in een veilige en sterke trailer met een goede bodem. Helaas gebeurt het wel eens dat een paard onder het rijden door de bodem zakt.
Bescherm de benen van je paard tijdens het transport met transportbeschermers en rijdt rustig met een paard in de trailer. Zorg er daarnaast voor dat je paard op een juiste en veilige wijze de trailer op en af gaat.
Aandoeningen
Hoeven
Hoefzweer
Rotstraal
Hoefbevangenheid
Nageltred
Benen
Peesblessure
Osteochondrose (OCD)
Botbreuk