Schimmelinfecties
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Onder schimmelinfecties vallen bij het paard ringworm, ringschurft, rijksdaalderschurft en dermatomycose.
Oorzaak
Deze meest voorkomende huidaandoening bij het paard wordt veroorzaakt door de schimmels Trichophyton of Microsporum. Aan de huidplekken kun je niet zien welke van de twee de oorzaak is. De incubatietijd kan 4 dagen zijn, maar soms ook wel eens 6 weken. De infectie wordt overgebracht door direct contact tussen paarden of indirect door borstels, tuigen, etc. Niet altijd heeft het paard verschijnselen: vaak zie je bij stress of verminderde weerstand de symptomen tevoorschijn komen.
Symptomen
In het begin ziet men kleine bultjes met opstaande haren, later min of meer ronde, kale, schilferige plekken die vanuit het centrum genezen. Doorgaans is er geen jeuk, maar zijn er ernstige huidbeschadigingen dan kunnen die door secundaire bacteriële infecties wel gaan jeuken. Meestal ziet men de aandoening op de plaatsen waar het tuig ligt: zadel, hoofdstel, etcetera.
Binnen een grotere paardenpopulatie, bijvoorbeeld een manege, ziet men dat er een redelijke immuniteit bestaat waardoor je nauwelijks of geen verschijnselen ziet. Een nieuw aangevoerd paard binnen zo’n populatie krijgt vaak binnen een maand de verschijnselen.
Diagnose
De symptomen geven vaak al voldoende duidelijkheid. Bevestiging kan worden gekregen met een schimmelkweek door de dierenarts.
Behandeling
Er zijn enkele anti-schimmelmiddelen, zoals imaverol. Volg de gebruiksaanwijzing van het product of de adviezen van je dierenarts. Herhalen van de behandeling is erg belangrijk, omdat in één behandeling lang niet alle schimmelsporen worden gedood. Vergeet daarnaast ook niet de omgeving van het paard te behandelen: borstels, zadeldekens, tuigen, enzovoorts kunnen met dezelfde anti-schimmelmiddelen behandeld worden. De stal kangereingd worden met water en soda of met chloor (bleekwater).
Voorkomen
Zorg dat op een manege of pensionstal elk paard zijn/haar eigen tuig/zadel/borstels, etcetera heeft.
Er kan ook tegen schimmel worden gevaccineerd. Het vaccin verkort het genezingsproces in vergelijking met vroegere methoden met meerdere weken en zorgt daardoor voor minder ongemak. Daarnaast geeft de vaccinatie een bescherming tegen huidschimmel in de toekomst voor ten minste 9 maanden.
De vaccinatie kan preventief gegeven worden aan een gezond paard indien bijvoorbeeld bij andere paarden in de omgeving (maneges) schimmel is vastgesteld. De vaccinatie kan echter ook aan een paard dat al last van schimmel heeft, gegeven worden. De aandoening zal dan sneller verdwijnen en na een tweede vaccinatie is het paard verder tegen de schimmel beschermd.
Gezien het hardnekkige karakter van schimmelinfecties en de toch wel lastige en langdurige behandeling ervan, is vaccineren een heel goed alternatief. Bovendien is schimmel een zoönose, dat wil zeggen dat het heel besmettelijk is voor de mens. Het is mogelijk om uw paard jaarlijks preventief met deze vaccinatie in te enten en zo huidschimmel te voorkomen.
Bron: Dierenkliniek Lemmer