West Nijl virus
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Het West Nijl Virus (WNV) behoort tot de familie der Flaviviridae genus Flavivirus en is een arthropod–borne virus oftewel arbovirus. Vele soorten waaronder insecten, vogels, zoogdieren én mensen kunnen geïnfecteerd worden met WNV. Zowel mensen als paarden zijn ”dead-end” gastheren. De ziekte kan dus niet van paard op paard of van paard op mens worden overgedragen.
Waar komt de ziekte voor?
Het virus is voor het eerst geïsoleerd in de provincie West Nile van Oeganda in 1937. Oorspronkelijk kwam WNV alleen in Afrika voor – tegenwoordig komt het virus steeds noorderlijker voor. WNV is endemisch in gebieden rond de Middellandse zee, India en Centraal- en Zuid-Afrika. Daarnaast komt WNV vanaf 2000 ook in Amerika voor en heeft zich daar binnen enkele jaren over het heel Amerika en delen van Canada verspreid.
Na de Verenigde Staten komt het virus nu ook in verschillende Europese landen – Italië, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Frankrijk – het West-Nijlvirus voor. In het najaar van 2008 werden in Italië 77 paarden ziek door besmetting met het virus, Vijf paarden overleden. In Nederland komt het virus nog niet voor. De Gezondheidsdienst voor Dieren en veel diergezondheidsonderzoekers verwachten in de toekomst wel uitbraken in Nederland.
Ziekteverschijnselen
Paarden zijn een belangrijke indicator van de aanwezigheid van het virus, omdat ze symptomen van infectie kunnen vertonen zoals neurologische encefalitis. De incubatietijd bedraagt 5 tot 15 dagen en er is melding van een sterftepercentage bij klinisch zieke paarden van maar liefst 40%. Er bestaat geen geneesmiddel voor de virusziekte. Paarden kunnen de ziekte met een agressieve ondersteunende therapie overleven. Sommige paarden zullen echter permanente neurologische schade lijden.
Besmetting
Het virus wordt overgedragen door insecten. De belangrijkste overdragende muggensoorten komen in groten getale in de warmere klimaatgebieden voor, maar zij komen ook in de gematigde klimaatzones voor. WNV vermeerdert zich vooral in vogels, die drager van het virus zijn. Uitbraken in gematigde klimaatzones worden vermoedelijk veroorzaakt via geïnfecteerde wilde vogels. Introductie door geïnfecteerde muggen vanuit gebieden waar het virus endemisch is, door internationaal reisverkeer van geïnfecteerde personen en via trekvogels worden ook wel genoemd als potentiële routes van introductie. Afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden en vele andere onbekende omstandigheden kan er verspreiding van WNV plaatsvinden.
Vaccin
Voor paarden is er een vaccin beschikbaar. Fort Dodge heeft een vaccin tegen het West-Nijlvirus op de markt gebracht, dat succesvol is gebleken na een epidemie van het virus in de VS. Het vaccin is nu ook in Europa geregistreerd en in Nederland verkrijgbaar en is voor iedereen beschikbaar. Paardenhouders kunnen het bij hun dierenarts bestellen. De basis vaccinatie bestaat uit twee entingen met ongeveer 4 tot 6 weken ertussen. Daarna voldoet jaarlijkse hervaccinatie. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar.
Vaccinatie tegen het West-Nijlvirus is niet verplicht, en vooralsnog is er ook geen advies van overheidswege of andere instanties om paarden te vaccineren.
Bron: Levende Have
Kijk voor meer informatie op: