Toiletteren
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Kennisbank van Vereniging Eigen Paard
Toiletteren is het ‘mooier’ maken van je paard door bepaalde delen van het dier op te scheren of te knippen. Je toiletteert je paard bijvoorbeeld voordat het naar een wedstrijd, keuring of show moet of omdat je het zelf mooi vindt. Er zijn ook mensen die het toiletteren van paarden juist niet mooi vinden. Het is dan ook een subjectief begrip. Sommige mensen zien het paard liever op een natuurlijke wijze. Voordat je een paard gaat toiletteren is het aan te raden je er eens goed in te verdiepen.
Voor de onervaren mensen worden ook vele toiletteercursussen gegeven. Ook zijn er verschillende boeken over geschreven door deskundige personen. Het lezen van deze informatie betekent niet dat je zelf je paard op en top kunt toiletteren. Je zult er veel voor moeten oefenen; en het valt aan te bevelen dit op een rustig en ervaren paard te doen. Vraag gerust of een kennis die er wel ervaring mee heeft het voor te doen.
Benodigdheden:
Houd alle bovengenoemde middelen bij de hand op een handige en veilige plaats. Maak gebruik van een veilig krukje waar je paard zich niet aan kan verwonden, zodat je niet boven je macht aan het werk gaat. Je kunt ook gebruik maken van een baal stro.
Hoofd
Het paard heeft tastharen rond de neus, mond en ogen. Deze haren hebben een beschermende functie, omdat het paard hiermee voelt. De meningen over het wegknippen of scheren van deze haren zijn verdeeld. Veel wedstrijdruiters en eigenaren van paarden die ermee naar de keuring of show gaan halen deze haren weg. De huis rondom de mond en de ogen van het paard kun je mooi uit laten komen door er bijvoorbeeld babyolie op te smeren (zie onderstaande foto).
Oren
De oren van het paard zijn behaard, ook aan de binnenkant. Deze haren beschermen de oren tegen het binnendringen van vuil. Ook over het uitscheren of knippen van de oren zijn de meningen verdeeld. Het kan geen kwaad om de haren die uit het oor steken weg te knippen. Dit doe je door de oorschelp dicht te vouwen en langs de lijn van de oren de haren af te knippen. Knip altijd met de punt van de schaar naar boven om te voorkomen dat de punt in het oog terecht komt als het paard onverwachts beweegt.
Kootholte
Boven de kootholte bevindt zich een vetlok die de functie heeft water af te voeren wanneer dat nodig is. Hierdoor druipt het water op de grond en komt het niet in de kootholte terecht. Let hier dan ook op bij het knippen van de vetlok. Als je teveel haar wegscheert kan er teveel vocht in de kootholte komen wat onder andere mok (link) kan veroorzaken.
Manen
De manen kun je kort houden door ze te trekken met een trekkam of ze te trimmen met een trimmesje. Als je de manen afknipt krijgt het paard een onnatuurlijke uitstraling. Dat is niet aan te bevelen. De manen kun je het beste trekken nadat het paard gewerkt heeft. Dit bevordert de doorbloeding waardoor de lichaamsporiën goed openstaan en de manen makkelijker loslaten. Pak steeds dunne plukjes – omdat deze beter loslaten – en maak de manen niet te kort. Voor het invlechten moeten de manen minimaal 10 centimeter lang zijn.
Knip of scheer een klein gedeelte van de manen weg op de plaats waar het halster en hoofdstel in de nek ligt. Dit stukje mag niet groter dan 5 centimeter zijn en moet achter de knobbel tussen de oren beginnen.
Staart
De staartharen aan de staartwortel hebben de functie de anus (en vulva) te beschermen. Als er veel van deze haren afgeschoren of geknipt worden vermindert dat deze bescherming. Je moet de onderkant van de staart regelmatig bijknippen of scheren om te voorkomen dat de staart te lang wordt. De staart kan zó lang worden dat zelfs het paard erop kan gaan staan en dat is uiteraard erg pijnlijk en vervelend voor het dier. Daarnaast staat een goed bijgehouden staart erg verzorgd. Houd er bij het knippen van de staart altijd rekening mee dat het paard onder het rijden zijn staart ‘draagt’. Dit kan je zelf nabootsen door iemand te vragen zijn arm onder de staartwortel te leggen. Zo wordt de staart niet korter dan je wil.