Allergietest moet kritischer

Paarden kunnen van verschillende producten een allergische reactie krijgen, bijvoorbeeld insectenbeten, pollen, maar ook voedingsstoffen kunnen een reactie opwekken.

Momenteel zijn er twee tests beschikbaar om te constateren of je paard een voedselallergie heeft: de intradermale allergietest (ook wel bekend als de huid-prik test) en een bloedtest. Bij de bloedtest wordt in een laboratorium onderzocht of het eiwit immunoglobuline E (IgE) reageert met bepaalde allergenen, dat zijn stoffen die allergische reacties veroorzaken. Voedingsmiddelen die bij paarden mogelijk voor een allergische reactie kunnen zorgen zijn onder andere: mais, melasse, suikerbiet, haver, rogge, gerst en soja.

Omdat er diverse problemen zijn met de IgE bloedtest, heeft een groep onderzoekers de bloedtest aan een kritische test onderworpen. De onderzoekers verzamelden bloedmonsters van zeventien pony’s. Dit werd gedaan op de eerste dag van het onderzoek en na veertien dagen nog eens. De pony’s die positief getest werden op een allergie werden later nog getest door de voeding te vergeven waar ze allergisch voor zouden zijn.

Bij zeven van de zeventien pony’s werd er geen allergie geconstateerd. Bij slechts één pony werd op beide meetmomenten wél een allergie gemeten. Van de overige negen pony’s waren de testresultaten op de twee meetmomenten variabel.

Ook al werden de pony’s positief getest op een allergie, tijdens de ‘provocatietest’ had geen enkele pony jeuk, uitslag, schilfertjes of een ander symptoom van een allergische reactie.

De onderzoekers denken dat de verschillen in uitslagen van een allergietest ervoor kunnen zorgen dat mensen van voer veranderen terwijl dat helemaal niet nodig is. Volgens hen moet er door dierenartsen en wetenschappers nog eens kritisch gekeken worden naar de allergietest en de manier waarop deze wordt geïnterpreteerd.

Bron tekst: Equinews

Bron foto: de vallei

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie