Clinic longeren was erg geslaagd

Zaterdag 11 juli mochten Floris (paard) en Karin Leibbrandt (revalidatiedierenarts) van Equicare-plus een clinic longeren geven voor een bijzonder publiek; de jonge dames van het talentenplan van manege Ars Longa en een aantal leden van vereniging eigen paard. De clinic werd georganiseerd door Vereniging Eigen Paard en was mede mogelijk gemaakt door Equipe paardenverzekeringen bij manege Hoeveneind.
Tijdens de clinic werd uitgelegd en gedemonstreerd waarom hulpteugels tijdens het longeren overbodig zijn en waarom ze zelfs een negatief effect hebben op het bewegen van het paard. Een paard wat in balans loopt komt zelf in een voorwaarts neerwaartse tendens met hoofd en hals. Zo lang als het paard niet in balans is heeft hij zijn hoofd nodig om in balans te blijven. Zijn hoofd moet dan dus vrij kunnen bewegen wat niet lukt als er hulpteugels worden gebruikt.

Schermafbeelding 2015-07-13 om 09.42.43
De deelnemers aan de clinic mochten zelf ervaren hoe het is om met vastgebonden armen over een evenwichtsbalk te lopen. Wij gebruiken onze armen om in balans te blijven zoals een paard zijn hoofd en hals gebruikt. Het lukte de 2 vrijwilligers niet om over het balkje te lopen zonder eraf te vallen. De vrijwilligers gaven ook aan dat je veel spanning in je lichaam krijgt als je deze oefening doet en dit is voor een paard precies hetzelfde. Dan kan hij niet meer ontspannen bewegen en grote ruime passen maken.
Er werden technieken gedemonstreerd om een paard aan de longe zijn balans te laten vinden en te behouden. Zodra het paard in balans liep, liep hij in een keurige voorwaarts neerwaartse hoofd hals houding. Zo kun je dus zien dat het paard in balans is. Dat gaat niet wanneer hij vastgebonden wordt met hulpteugels, want dan loopt hij al in een bepaalde hoofd halshouding of hij nou in balans is of niet.

2 jonge talenten mochten zelf proberen of ze Floris konden longeren en talent hebben ze zeker want allebei kregen ze het voor elkaar om in korte tijd het paard keurig in balans te laten draven.

Equicare-plus bedankt de organisatie, de sponsoren en de deelnemers voor de leuke en inspirerende dag!

Schermafbeelding 2015-07-13 om 09.52.41

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie