Ernstige vorm van vogelgriep geconstateerd

Ook gevolgen voor paardenvervoer door vogelgriep.

Op een pluimveebedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) is gistermorgen vogelgriep geconstateerd, het blijkt de hoog pathogene variant te zijn. Deze variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Dit is voor kippen dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Vanwege de hoge besmettingskans  worden uit voorzorg beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in aanraking komen met besmet pluimvee. Ook wordt een tijdelijke standstill voor pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee in heel Nederland afgekondigd.

Deze standstill is afgekondigd tot woensdag 19 november half 12. Dat betekent dat paarden in Nederland alleen vervoerd mogen worden als ze niet van een commercieel pluimveebedrijf afkomstig zijn.

Daarbij geldt wel het volgende:
– U moet een ‘eigenverklaring’ bij u hebben. Dit is een verklaring dat de paarden niet van of naar een commercieel pluimveebedrijf gaan. De ‘eigenverklaring’ kunt u zelf invullen.

– Op gemengde bedrijven met pluimvee geldt het vervoersverbod ook voor de paarden! Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met de Infolijn van de LLTB of met de NVWA, tel. 088-0424242.

Bron tekst: Rijksoverheid, LLTB

Bron foto: PZC

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie