Fossiel merrie blijkt drachtig
Een fossiel van een prehistorisch paard van 47 miljoen jaar oud is twaalf jaar geleden ontdekt. Door nieuwe technieken blijkt nu dat de merrie drachtig was.
De huidige X-stralen-technologie met hoge resolutie legt de zwangerschap van de Eurohippus messelensis vast. De merrie was in de laatste fase van de dracht, wat blijkt uit de grootte van het ongeboren veulen. De positie van het ongeboren veulen sluit ook uit dat geen van beiden omkwamen tijdens de bevalling. “Bijna alle beenderen van de foetus bevinden zich op hun oorspronkelijke plaats”, zeg dr. Jens Lorenz Franzen van het Senckenberg Onderzoekscentrum in Frankfurt. “Alleen de schedel is verbrijzeld”, zegt Franzen, leider van het onderzoeksteam.
Het is nog maar het tweede bekende fossiel waarvan de placenta te herkennen valt. De afmetingen doen vermoeden dat het prehistorische paard ongeveer zo groot als een fox terriër was. Het voortplantingssysteem is vrijwel hetzelfde gebleven bij de veel grotere paarden die we vandaag kennen.
De overblijfselen werden in 2000 ontdekt in het Duitse Messel Pit, zo’n dertig kilometer ten zuidoosten van Frankfurt, waar meer dan 1.000 fossielen van planten en dieren gevonden werden, tot wel 57 miljoen jaar oud.
Wetenschappers denken dat de dieren waren overleden door een oud meer wat giftig vulkanisch gas bevatte. De karkassen zijn afgebroken door anaerobe bacteriën vanwege het gebrek aan zuurstof op de bodem van het meer. Hierdoor is een zeer gedetailleerd en intact fossiel bewaard gebleven.
Bron tekst: HLN.BE
Bron foto: Dailymail
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!