Heeft je paard overgewicht? Mogelijk zijn darmbacteriën de oorzaak.

De gevaren van overgewicht in paarden worden steeds meer begrepen, toch is 30% van de paarden in de Verenigde staten, Groot-Brittanië en Schotland te zwaar. Paarden met overgewicht hebben verminderde voortplanting- en sportprestaties. Ook hebben zij een grotere kans op insuline resistentie en hoefbevangenheid.

Paarden met overgewicht krijgen vaak meer voedingstoffen binnen dan nodig zijn, bijvoorbeeld door meer krachtvoer te voeren dan nodig is. Sommige paarden kunnen zelfs overgewicht krijgen door gras alleen.

‘Sommige paarden kunnen ondanks hetzelfde voerschema eerder gewichtstoename krijgen dan anderen’ aldus diverse onderzoekers*. De micro organismes in de darmen verschillen per paard. Micro organismes die vezels verteren, produceren daarbij vluchtige vetzuren die worden gebruikt als energie. Als paarden meer van deze micro organismes in de darmen hebben, is de kans op gewichtstoename groter dan bij paarden met minder van deze organismes in de darmen.

Om beter te bepalen waarom sommige paarden overgewicht hebben en anderen niet, werden de aantallen micro organismes en daardoor de vluchtige vetzuren, van twee groepen merries met- en zonder overgewicht vergeleken. Hierbij was er geen verschil in populaties van microben, maar wel was één soort van de vluchtige vetzuren, Acetaat, hoger in de paarden met overgewicht.

‘De link tussen micro organismes en overgewicht zou nog verder onderzocht kunnen worden’, aldus de onderzoekers.

*Shepherd, M.L., M.A. Ponder, and A.O. Burk. 2014. Fibre digestibility, abundance of faecal bacteria and plasma acetate concentrations in overweight adult mares. Journal of Nutritional Science 3:e10.

Bron tekst: equinieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie