Luister jij naar de signalen van je lichaam?

Janneke Valkering is sinds kort aangesloten als deskundige van Vereniging Eigen Paard als het gaat over zelfverzekerd paardrijden. Regelmatig schrijft ze een blog en geeft ze verschillende workshops, bv tijdens Horse Dating en op 15 juni.

Ik heb een lange periode slecht geluisterd naar de signalen die ik kreeg van mijn lichaam. Niet omdat ik ze niet voelde, maar omdat ik altijd sterk wil zijn. Als ik bijvoorbeeld moe ben, kies ik er niet voor om te gaan rusten maar ga ik mijn huis schoonmaken. Want hoe zonde van mijn tijd is het om er geen gebruik van te maken ondanks dat ik moe ben en geen zin heb om iets te ondernemen? Dit zorgde ervoor dat ik gewoon doorging met wat ik aan het doen was, zonder aandacht te besteden aan de spanning die ik in mijn nek voelde…

Dit heb ik lang volgehouden. Maar nu weet ik beter!

Door niet te luisteren naar de signalen van je lichaam, je eigen grenzen te overschrijden en je bezig te houden met dingen waar je niet van houdt, maakt je niet sterker maar juist zwakker! Je krijgt veel meer energie en zin in activiteiten als je naar jezelf luistert en je grenzen bewaakt. En het leuke is… Dit zit hem al in heel kleine dingen!

Bijvoorbeeld: ik fietste naar mijn werk. Een prachtige rit van een uur door park en bos. Halverwege kreeg ik plots last van mijn been. Er zat een spier niet lekker. Hij drukte en zeurde. Normaal gesproken zou ik denken ‘Het is nog maar een halfuur fietsen. Even doorbijten nog Janneke, zo erg is het niet.’ Met als gevolg dat ik de hele dag een zeurende en pijnlijke spier had gehad. Dat zou ik gaan compenseren waardoor er alleen maar op meer plekken in mijn lichaam spanning zou ontstaan die ik zou gaan voelen.

Maar dat deed ik dus niet! Ik voelde de zeurende pijn en stapte van mijn fiets af. Deed wat rekoefeningen, zette mijn zadel wat hoger en kon door. Dit zorgde ervoor dat de pijn wegzakte en ik ook weer wat flexibeler op mijn fiets zat. Vervolgens heb ik er op mijn werk helemaal geen last meer van gehad! Het leuke was dat ik mijzelf heel blij voelde door mijn gezondheid voorop te stellen – dan maar 2 minuten later op het werk… Ook gaf het een goed gevoel toen willekeurig voorbijgaande fietsers vroegen of het goed ging. Ik kon heel enthousiast vertellen dat het prima ging en alleen even wat rekoefeningen deed. Zo begon ik ontspannen aan m’n dag en voelde me trots. Het is leuk om daar even bij stil te staan!

Juist deze kleine dingen in het leven tellen en maken het mooier. Zo kun je meer genieten van het hier en het nu en voel je je gelukkiger, toch?!

Dit is voor mij ook van toepassing met paardrijden. Zoals je het één benadert, zo benader je alles… Soms zit ik na een dag hard werken met meer spanning op het paard. In plaats van daar geen aandacht aan te besteden, doe ik dat nu juist wél. Ik check regelmatig mijn spierspanning. Gooi mijn schouders of benen even los en voel direct verandering. Zowel bij mijn paard als bij mijzelf.

Wil jij ook meer genieten van de kleine dingen en luisteren naar je eigen lichaam? Je angst bij het paardrijden overwinnen, maar tegelijkertijd ook merken dat er een verandering plaatsvindt op alle gebieden in je leven?

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord