Nieuwe technologieën kunnen helpen bij de training van paarden

Op hippisch centrum La Grande in Beuningen vond vrijdag 13 januari 2017 de eerste editie van het symposium “Technology in Training’’ plaats. Als onderdeel van hun opleiding “Equine Sports & Business” organiseerden derdejaars studenten van hogeschool Van Hall Larenstein dit symposium met als doel door middel van technologieën de prestaties van paard en ruiter te verbeteren.

Ondanks de dikke laag sneeuw en de gladheid toverde hippisch centrum La Grande om in een centrum waar een team van bevlogen professionals klaar stond om paard-ruiter combinaties maar ook toeschouwers alle ins en outs te leren over de bewegingsanalayse (Bert Lam) , teugeldruk- (Morgan Lashley), hartslag- (Cees van Beckhoven) en zadeldrukmeter (Linda Roost). Door top trainer Laurens van Lieren werden de resultaten van deze metingen direct omgezet in een trainingsadvies. En door het oog van dierenarts Gerrit Kampman werd er ook gekeken naar eventuele onderliggende medische issues.

Indrukwekkende technologie

De vier paard-ruiter combinaties van verschillend niveau reden allen met twee van deze technologieën en zij verbaasden zich over hoeveel er gemeten kon worden en hoe fijn het was om de training hiermee te kunnen ondersteunen. Al deze informatie werd in goede banen geleid door host Dirk-Willem Rosie en ondersteund door een kritisch woord van dierenarts Gerrit Kampman van Dierenkliniek Den Ham. Een extra flexchair sessie voor ruiters en bezoekers van Stephanie Groet maakte de trainingsdag van de ruiters helemaal af. Ook Marlon Van Wissen, trainer & jurylid tot en met de grandprix, kwam langs om haar verhaal te doen met hoe goed de bewegingsanalyse haar en haar paard heeft geholpen; ‘’Soms zijn eventuele blessures nog niet met het blote oog te zien, echter met de bewegingsanalyse kunnen zulke kwesties al eerder opgespoord worden en de behandeling kan eerder in werking gezet worden’’. Dit is slechts een van de voorbeelden over hoe de nieuwste innovaties ruiters en hun paarden in de training verder kunnen helpen en een ding was duidelijk: de combinatie van een team van professionals en technologieën kunnen de training van paarden verder brengen. Zeker iets om in de toekomst meer gebruik van te gaan maken, want laten we eerlijk zijn; beter presteren willen we allemaal.

Vervolg

Door het enthousiasme en de grote belangstelling heeft Van Hall Larenstein al vermeld ook toekomstige studenten van de studie “Equine Sports & Business”- een unieke opleiding waar kennis over de prestatie van het paard en de prestatie van het bedrijf centraal staat en studenten veel opdrachten en projecten uit de praktijk krijgen- in te zetten voor verdere edities van dit succesvolle symposium. Er gaat dus zeker nog een tweede editie komen, hou hiervoor de Facebookpagina ‘’Technology in Training’’ in de gaten!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie