RIKILT onderzoekt verband ernstige paardenziekte en esdoorns

Uit onderzoek dat RIKILT Wageningen UR samen met de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht doet blijkt dat er een sterk verband is tussen atypische myopathie en blootstelling aan esdoornbladeren en zaden. Atypische myopathie is een ernstige ziekte die de dood tot gevolg kan hebben.

Herfst
Met name in de herfst kunnen takjes met blad/zaden in de wei terecht komen en door paarden worden gegeten. Een giftige stof (hypoglycine-A) is hiervoor verantwoordelijk. Vooral de zaden bevatten de gifstof. RIKILT heeft een test ontwikkeld waarmee hypoglycine-A kan worden aangetoond in de zaden en blad.

Niet alle esdoorns zijn giftig
Niet alle esdoornzaden blijken giftig. Op dit moment wordt verder onderzoek gedaan om beter te begrijpen wat hierop van invloed is.

Zaden insturen
Wilt u weten of uw esdoorns de gifstof bevatten en daarmee tevens bijdragen aan het onderzoek dan kunt zaden laten onderzoeken bij RIKILT. Er is minimaal 50 gram zaad (helicoptertjes) nodig en de naam van de esdoornsoort (indien niet bekend een foto van boom, blad en zaad). Voor meer informatie kijk ook op de site van de Faculteit Diergeneeskunde.

Bron: RIKILT Wageningen UR

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie