Succesverhaal Horse Dating Jessica Kranendonk

Op 15 jarige leeftijd begon mijn eerste zoektocht naar een paard. Deze zoektocht was makkelijk. Het paard wat ik al drie jaar lang verzorgde en met regelmaat reed op de manege waar ik besmet ben geraakt met het paardenvirus, was het paard waar ik al vanaf mijn zevende van droomde. De keuze voor mijn eerste paard was dus gauw gemaakt, ik kende Zandokan immers al en wist dat wij een klik hadden en dat hij gezond was. Het hebben van deze kennis was achteraf gezien een ontzettend voordeel, want in de loop van de jaren heb ik wel gezien dat een paard kopen eigenlijk lijkt op het kopen van een lot uit een loterij. Je kunt alleen bepaalde punten van tevoren testen en uitsluiten en verder hopen dat het geluk aan jouw zijde is en je het paard hebt gekocht wat echt bij je past. Met die wetenschap begon mijn zoektocht naar de opvolger van Zandokan, die inmiddels op 25 jarige leeftijd met pensioen was gegaan.

Ik werd in 2009 lid van de Vereniging Eigen Paard, omdat ik iets zag wat mijn aandacht trok, Horse Dating®. Wat mij het meeste aansprak in het concept was dat er deskundige objectieve ogen mee zouden kijken, wanneer ik een paard zou uitproberen. Iemand die vanaf de zijlijn observeert en advies geeft omtrent de kwaliteit en werkwilligheid van het paard, maar ook eerlijk zou zeggen of de combinatie van ruiter en paard er passend uitzag. Natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je zelf de klik voelt met het betreffende paard, maar mijn ervaring is dat je snel beïnvloed wordt door externe factoren, zoals je ouders, vrienden en vriendinnen, het uiterlijk van het paard, maar ook de wijze waarop het paard wordt voorgesteld. Als je dan door een roze bril kijkt is de kans groter dat je een paard koopt dat toch niet helemaal bij je past. Op die momenten is het heel fijn om het advies te krijgen van een objectieve deskundige.

Tijdens mijn Horse Date acht jaar geleden waren er twee paarden die ik kon uitproberen, die aan mijn
profielschets voldeden. Meteen nog een voordeel, want als je zoekt naar een paard tussen de 5 en 8 jaar oud, zal je niet ‘per ongeluk’ thuis komen met een 3-jarige. Ik zocht toentertijd een ruin tussen de 4 en 6 jaar oud en mijn ambitie was Z dressuur rijden. De locatie was voor zowel de paarden als de ruiters onbekend terrein, waardoor je als koper ook meteen goed kan zien wat het paard op ander terrein doet. Ik maakte eerst kennis met een schimmel en heb daar fijn op rond gereden, maar ik voelde niet waar ik naar op zoek was. Gelukkig stond daarna Waranthos voor mij klaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik twijfelde om erop te gaan, want hij was 1.82 meter hoog en best sensibel. Ik ben erop gegaan, omdat ik stiekem al verkocht was toen ik hem zag, jawel ook bij mij ging de roze bril op. Hij was zo knap en marcheerde zo stoer door de baan, dat ik eigenlijk al verkocht was. Gelukkig was mijn gevoel tijdens het rijden het eens met de roze bril en ook Frenk Jespers gaf een positief advies. Ik ben daarna nog twee keer naar Waranthos geweest om hem zelf te poetsen, op te zadelen en te rijden om mijn eerste gevoel te bevestigen. Voordat ik besloot hem te kopen, heb ik ook nog een paar andere paarden uitgeprobeerd om zeker te weten dat Waranthos het paard voor mij was. Na de keuring kon hij eindelijk mee naar huis en vanaf het moment dat ik hem uit probeerde tijdens Horse Dating tot aan de dag van vandaag ben ik ontzettend gelukkig met hem. Hij was en is precies wat ik zocht, samen hebben we mijn eerste doel bereikt. Binnen een jaar reden we van het B naar het Z1 en nu starten we ZZ licht en heb ik ons doel kunnen verleggen, samen op weg naar de Subtop.

​Ik denk dat Horse Dating de juiste randvoorwaarden creëert om een geschikt paard te vinden en te kopen. Wanneer je weet wat je zoekt, het juiste advies en goede hulp krijgt, zal de aanschaf van een paard minder lijken op het kopen van een lot uit de loterij. Desondanks kan een beetje geluk nooit kwaad natuurlijk!

**Zondag 1 juli organiseren we Horse Dating bij Manage Buitenhorst**

slovenska-lekaren.com

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie